Over mij

LIDY ROELOFSEN-LEENDERS

Mijn naam is Lidy Roelofsen-Leenders (1966). Ik ben samen met mijn ouders, drie zussen en twee broers opgegroeid in Doornenburg, een klein dorp middenin de Betuwe. Inmiddels woon ik, samen met mijn man Gerrit Jan alweer ruim 30 jaar in Elst. Onze drie zoons en één dochter zijn inmiddels volwassen en allemaal het huis uit.

Tot aan de geboorte van onze jongste dochter, was ik ervan overtuigd dat mijn verdere carrièrepad de commerciële kant van de mode was. Maar na een zwangerschap en geboorte die anders liep dan volgens de boekjes, onze dochter Yasmine is gediagnosticeerd met twee syndromen en heeft een licht verstandelijke beperking, merkte ik dat deze levensveranderende ervaring  maakte dat ik voor mezelf een ander pad moest kiezen.

Na mijn carriereswitch tot Maatschappelijk Werker ging ik werken in de pleegzorg met (pleeg)ouders en kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking/psychiatrische aandoening. Als ambulant (pleeggezin)begeleider leerde ik dat verlies vele verschillende vormen kent (zoals scheiding, ziekte, verlies van gezondheid, verlies van je rol als ouder) en hoe fijn het is als dit de erkenning krijgt die het verdient.

Pas tijdens de opleiding Rouw en Verlies kwam ik erachter dat ik naast het verlies van dierbaren nog meer verloren had. Dat ik, als gevolg van de geboorte van onze dochter met een beperking, ook te maken heb met verlies van toekomstdromen voor haar, maar ook voor mij als moeder.  Mijn manier van het omgaan met ‘levend verlies’, was vooral ‘doen en doorgaan’, zodat ik er niet bij stil hoefde te staan.

Doordat de juiste mensen op mijn pad kwamen ontdekte ik hoe fijn het is als je verhaal gehoord wordt. Dat je door middel van begeleiding die bij je past, zelf leert omgaan om het verlies, verdriet en de gevoelens die daarbij horen én dat je leert om het verdriet aan te kijken en te verweven in je leven of om voor je levensvragen op zoek te gaan naar de antwoorden.

”Geloof dat je het kunt, je bent al halverwege..